Domowe sposoby na przeziębienie

Dopadł Cię jesienny katar?  Przewiało Cię? A może grypa nie daje Ci spać? Oczywiście wizyta u lekarza to priorytet, ale zawsze warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych sposobów na nieprzyjemne dolegliwości.

Zmiany temperatur, nieodpowiedni ubiór, zmęczenie, osłabienie odporności – powodów może być wiele. Nawet jeśli ciepło się ubierasz i suplementujesz witaminy choroba może Cię nie ominąć -wystarczy, że znajdziesz się w nieodpowiednim miejscu w niewłaściwym czasie. Czyli możesz się po prostu od kogoś zarazić. Popularnego przeziębienia, ani grypy nie leczy się antybiotykami. Tutaj sprawdzi się tylko leczenie objawowe – czyli takie, które przyniesie ulgę i pomoże pozbyć się objawów choroby, takich jak gorączka, katar, kaszel, ból gardła czy ból głowy. Zanim staniesz się posiadaczem całej półki aptecznych specyfików, warto wypróbować domowe sposoby. Dziś trudno nam w to uwierzyć, ale farmaceutyki nie zawsze były tak powszechnie dostępne. Ba, w czasach młodości naszych dziadków, aptek nie było wcale. Ratowano się wtedy domowymi sposobami, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Skoro te receptury przetrwały do dziś, to chyba niepodważalny dowód ich skuteczności.

  1. Mleko z miodem (i czosnkiem). Na pewno pamiętasz, jak mama robiła Ci przed snem mleko z miodem i czosnkiem. W oryginalnym przepisie nie ma miodu, więc jeśli nie lubisz czosnku to możesz nie mieć z tym naparem dobrych wspomnień. Miód łagodzi ostry smak czosnku i działa przeciwzapalnie, więc warto o nim pamiętać przy przyrządzaniu tej mikstury. Mleko zawiera bardzo dużo witaminy A, która wzmacnia błony śluzowe. Nieoceniony czosnek zwany jest naturalnym antybiotykiem. Podczas miażdzenia czosnku powstaje allicyna, która ma silne działanie bakteriobójcze.
  • Czosnek. Można go przyrządzić na wiele sposobów, niekoniecznie w formie mleka z czosnkiem. Niektórzy jedzą kanapki z czosnkiem, ucierają go z masłem i robią tosty lub grzanki. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie przesadzić – przy dużym spożyciu mogą się pojawiać sporadyczne krwotoki z nosa. Warto też pamiętać o czosnku nie tylko podczas choroby– wzbogacanie nim codziennych posiłków (np. obiadów) może zapobiec przeziębieniom.
  • Lipa. Napar z lipy działa napotnie. Pomaga „wypocić” chorobę i wspiera organizm w walce z chorobą.

  • Rosół. To nie tylko pomysł na niedzielny obiad, to również sprawdzony przez lata sposób na przeziębienie. Podczas gotowania rosołu uwalnia się cysteina, która pomaga odkrztuszać zalegającą wydzielinę. Poza tym rosół na kurczaku jest bogaty w białko, bardzo potrzebne w czasie przeziębienia.
  • Witamina C. Skraca czas przeziębienia i pobudza siły obronne organizmu. Najwięcej znajdziesz jej w owocach cytrusowych, np. w cytrynie. Pij ciepłą wodę z dodatkiem cytryny najlepiej przez cały dzień.

Jak oceniasz artykuł?

/ 5.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *